ВИШЕВЕКОВНЕ храстове записе на деоници Коридора 11 кроз таковски крај, изграђену и лане пуштену у саобраћај од Љига до Прељине, као део будућег ауто-пута Београд - јужни Јадран, сада руше и - громови! После оног чувеног записа код Савинца, за чији живот се дуго водила медијска, еколошка и државничка "битка", па је на крају срушен моторним тестерама, громови су ових дана на тој деоници спалили још два храста. Мештани су у страху...
За породице у селу Шарани замало кобан, катастрофалан удар грома у познати запис, десио се 7. јуна ове године у пола осам увече. Страдала светиња, и куће које пуком срећом нису оштећене, налазе се тачно изнад тунела Шарани на Коридору 11. Мештани села Шарани, нарочито породица Војислава Јовановића (64) још сабирају мучне утиске и полако се ослобађају страха од грома, као метеоролошке, или појаве како сви кажу "одозго". Али не и страха од страдања записа, од неизвесности што их све још може снаћи.
- Све до тог удара грома, овај храст запис, по приповедању наших предака, стар између 350 и 400 година, имао је раскошну зелену крошњу. Баш таквог га је памтио и мој прадеда Стеван, који је рођен 1887, а умро 1974, затим мештани овог и суседних села, наравно сви ми и наша деца. Уз њега су богослужене верске церемоније на Заветни четвртак, сеоску славу познату под називом Шаранска заветина. Под запис одвајкада су се прилагале жртве. Али никада крвне! Само млечни производи - сведоче Војислав, његова супруга Мира, комшијска рођена браћа Милан и Драгомир Матковић, њихова родбина.
Ником од њих никада из сећања неће изаћи злокобни тутањ експлозије и блесак, кад је гром те вечери ударио у запис на имању Јовановићевих.
- Врло јак одсјај нам је заслепео очи. Прогледали смо након минут-два, како ко, сви у чуду и страху... У међувремену, нестало је струје у кућама, прегорели су ТВ и други апарати. Некако смо дозвали ватрогасце, који су брзо дошли из Милановца. Гасили су ватру дуго, потрошили су две цистерне од по пет хиљада литара воде. Кад смо сви мислили да је ватра угашена, ујутро се изненада распламсала. Тад је раскошна крошња почела да се распада, огранак по огранак се савијао и полако у жижама варница падао.
Јовановићи и Матковићи уз спаљени запис на Јечмини
Било би Шаранцима лагодније да недавно гром није срушио и храст запис на брду Очић, такође близу Коридора 11. Неко га је, кажу, исекао за огрев.
Сада се од записа у Шаранима држи још само онај у засеоку Маркељићи. Запис у Росуљама, око кога је пре две године избила позната "битка", а на крају га је срушила држава. Жал за записима трајаће дуго. Умовање мештана овог краја на тему "Божја казна или метео-прасак", сигурно још дуже.
СВЕШТЕНИЦИ
- ПИТАЛИ смо свештенике, како да убудуће поступамо са овим записом на Јечмини, што га је тако мистично срушио гром. Саветују да се идуће године на тај дан, 7. јуна, уз остатке записа одрже литургија, са пуно људи, и помен - веле Јовановићи и Матковићи.
Храст запис на Савинцу посечен због градње Коридора 11
ЈОШ ГОРИ ПОД ЗЕМЉОМ
ВЕЋ на прилазу домаћинству Јовановићевих још се и те како осећа врло јак мирис небеског палежа записа.
- Он гори и у дубини земље, у коренима што су, вероватно, током четири века разгранати нашироко. Још их, биће, пали ватрена струја од грома?! Узалуд га стално поливамо водом - кажу Јовановићи и други Шаранци.